Oproep onderzoeksjournalist

geplaatst in: Complexe scheiding, Ouderverstoting | 0

In januari 2021 kwam het Expertteam ouderverstoting / complexe omgangsproblematiek met een rapport, waarin zij aanbevelingen doen om ouderverstoting aan te pakken. In het rapport is vooral aandacht voor het (h)erkennen en vroegtijdig signaleren van ouderverstoting. Als onderzoeksjournalist vielen mij een aantal zaken op in het rapport, die ik graag nader wil onderzoeken.

Dwangsom

Zo adviseert men om in uiterste gevallen een strafrechtelijke dwangsom op te leggen als de weigerouder de afspraken van de omgangsregeling niet nakomt. Ook nu al is het mogelijk om via het familierecht een dwangsom op te leggen wanneer de weigerouder de omgang frustreert. Voor mijn onderzoek kom ik graag in contact met ouders die te maken kregen met een dwangsom in relatie tot de omgangsregeling.

Niet-gezaghebbende ouder

Een tweede punt dat me in het rapport opviel is dat er geadviseerd wordt om het gezag voor beide ouders direct vanaf de geboorte geautomatiseerd te regelen. Voorheen moest een vader het kind niet alleen erkennen, maar ook bij de rechtbank het gezamenlijk gezag aanvragen. In mijn nabije omgeving zag ik een voorbeeld van de gevolgen als dit gezag niet goed geregeld is en de ouders besluiten uit elkaar te gaan.

Ik kom graag in contact met ouders die geen gezag over hun kind(eren) hebben (hadden) en hierdoor in de praktijk tegen moeilijkheden aanliepen of nog steeds lopen. Denk hierbij aan doktersbezoek, waarbij geen medische informatie met de niet-gezaghebbende ouder mag worden gedeeld, een verschil van mening over het wel of niet laten vaccineren van een kind of informatie van de school die de betreffende ouder niet bereikt. Er moeten meer van dit soort voorbeelden zijn en ik hoor ze graag.

Neem contact op!

Dus: ben of ken jij een ouder die door het ontbreken van gezag tegen moeilijkheden aanloopt of heb jij ooit een omgangsregeling proberen af te dwingen door een dwangsom? Stuur me dan een mailtje op: marianne@languagelover.nl

Hartelijke groet,

Marianne van de Werken