Welke woorden, uitspraken en gedragingen kunnen duiden op ouderverstoting?

Ouderverstoting: niet alles is wat het lijkt!

Als we vermoeden dat er sprake is van ouderverstoting, laten we ons gemakkelijk (mis)leiden door wat er zich voor onze ogen aandient. Pas later vallen de puzzelstukjes op hun plek. Want dan blijkt dat de woorden van de betrokken kinderen en ouders, een hele andere betekenis hadden dan je op het eerste gezicht dacht.

Herken je dit?

 • Als therapeut, scheidingsbegeleider of kindercoach heb je ruime ervaring met scheidingssituaties, maar als je vermoedt dat je te maken hebt met ouderverstoting, dan slaat de twijfel toe.
 • Regelmatig maak je mee dat beide ouders zorgen uiten over hun kind als het bij de andere ouder is. De verhalen zijn zo tegenstrijdig dat je niet weet welke ouder nu werkelijk de belangen van het kind voor ogen heeft.
 • Een kind zegt ‘vervelende’ ervaringen te hebben met een ouder en wil niet meer naar die ouder toe. Het bezorgt je flinke hoofdbrekens of dit kind met de eigen authentieke stem spreekt of beïnvloed wordt door een van de ouders.
 • Beide ouders lijken van goede wil en toch loopt de omgang tussen het kind en één ouder steeds moeizamer. Voor je gevoel klopt er iets niet, maar je krijgt er de vinger niet achter. Je vreest dat het contact binnenkort helemaal stopt, kun je het tij nog keren?

Hoe zou het voor je zijn als:

 • Je de rode vlaggen die kunnen duiden op (beginnende) ouderverstoting onmiddellijk herkend;
 • Je situaties waar sprake is van (beginnende) ouderverstoting met meer zelfvertrouwen tegemoet zou kunnen treden?
 • Jouw aarzelingen of het kind met de eigen stem spreekt of met die van een van de ouders, voor altijd tot het verleden behoren?
 • Je werkelijk iets kunt betekenen voor de betrokken ouders en kinderen en de hulp kunt organiseren die nodig is?

Dan is de workshop ‘(HER)KEN DE TAAL VAN OUDERVERSTOTING’ iets voor jou!

Na deze workshop:

 • Ben je in staat om ouderverstoting aan de hand van karakteristieke woorden, uitspraken en gedragingen, vroegtijdig te herkennen;
 • Weet je welke (ongezonde) dynamieken en (scheve) machtsverhoudingen kunnen spelen tussen de gezinsleden en hoe zich dat manifesteert;
 • Herken je het verschil tussen de stem van een kind dat slachtoffer is van ouderverstoting en die van een kind dat daadwerkelijk te maken heeft met mishandeling of misbruik;
 • Heb je handvatten om beter te kunnen aansluiten op de belevingswereld van de door ouderverstoting getroffen ouders en kinderen en de hulp te organiseren die nodig is.

Voor wie?

Deze workshop is geschikt voor alle professionals die werken met ouders en/of kinderen in scheidingssituaties en regelmatig te maken hebben met (dreigend) contactverlies tussen kinderen en één ouder. Enige basiskennis van ouderverstotingsproblematiek is handig, maar geen vereiste.

Jouw investering

De investering voor deze workshop is € 275,- exclusief btw en inclusief koffie, thee (wat lekkers), fruit en een lunch.

Dit zeggen deelnemers:

Monique heeft een fijne manier om een workshop te geven, super locatie en catering. Met name de kleine groep is van grote waarde. Hierdoor is er echt interactie mogelijk en kun je eigen casuïstiek inbrengen.’ – Anneke

‘De aanwezige kennis van de trainer en de persoonlijke ervaring zijn enorm helpend om deze taal te leren herkennen.’ – Marian

‘Het fijne van de workshop vind ik dat er een beladen onderwerp is besproken waar je steeds meer mee te maken krijgt; ouders zijn niet zo netjes als we denken bij scheidingen en de gevolgen voor de kinderen zijn immens. Fijn dat je alle info zo vlot deelt en goed luistert naar onze vragen en zorgen!’ – Gerdje Toenders, proces regisseur

‘Een aanrader voor wie werkt met ouders en/of kinderen in een (complexe)scheiding. Deze training helpt om meer bewustzijn te creëren op dit gebied. De interactie tussen collega professionals tijdens de training maakt ook de toepasbaarheid van de verworven kennis meteen helder.’ – Marty Gevers, psychodynamisch therapeut en coach

Wanneer?

Deze eendaagse workshop wordt gegeven op donderdag 6 oktober en op dinsdag 29 november 2022 en duurt van 10.00 tot 16.30 uur.

Waar?

De workshop wordt gehouden op een sfeervolle locatie in Baarn (bij Amersfoort). In de omgeving is voldoende (gratis) parkeergelegenheid en vanaf het NS station is het ongeveer 10 minuutjes lopen.

Deelnemers

We werken in groepjes van maximaal 7 deelnemers. De interactie die daardoor in de groep ontstaat, wordt door de deelnemers altijd zeer gewaardeerd. De workshop gaat door bij 3 deelnemers.

JE GAAT HET PAS ZIEN ALS JE HET DOORHEBT – Johan Cruijff

Wie is de trainer?

Mijn naam is Monique Meulemans en ik heb in de afgelopen vijftien jaar expertise opgebouwd op het gebied van complexe scheidingen en ouderverstoting.

Bovenstaande Cruijffiaanse uitspraak gebruik ik regelmatig om te benadrukken wat naar mijn idee de essentie is van het (h)erkennen van ouderverstoting. Dat vraagt verregaande kennis, inzicht en training om het ‘verholen’ gedrag dat zo kenmerkend is voor dit verschijnsel te leren doorzien. Eenmaal bewust, dan kun je het nooit meer niet zien!

Jaren geleden kreeg ik in mijn directe omgeving te maken met ouderverstoting en was ik getuige van het vervreemdingsproces tussen mijn toenmalige partner en zijn destijds nog jonge kinderen. Dat was de aanleiding dat ik me intensief in dit thema ben gaan verdiepen. Ik ging artikelen en blogs schrijven om deze complexe problematiek onder de aandacht te brengen. Bouwde een breed netwerk op en werd steeds vaker benaderd door zowel ouders als professionals om te adviseren in casussen waar (mogelijk) sprake was van ouderverstoting.

Inmiddels heb ik een eigen praktijk van waaruit ik trainingen en coaching aanbied aan zowel professionals als ouders die te maken hebben met ouderverstotingsproblematiek. Ik ben opgeleid tot NLP Master Practitioner en volgde onder andere een training bij internationaal gerenommeerd ouderverstotingsexpert Karen Woodall. Regelmatig verzorg ik gastlessen voor de RINO groep en bijscholing voor KIES coaches.

Boek

Eind 2020 kwam mijn boek ‘Emotioneel gevangen – over ouderverstoting’ uit. Aan de hand van inzichten van (internationale) experts en ervaringsverhalen van ouders en volwassen kinderen die dit meemaakten, laat ik zien hoe het komt dat dit fenomeen vaak niet wordt doorzien of de signalen verkeerd worden geïnterpreteerd.

Professionals over mijn boek:

‘Prachtig boek! Een aanrader voor alle hulpverleners die met ex-partners (echtscheidingen) werken.’ – Bianca, maatschappelijk werker en systeemtherapeutisch werker

‘Wat een prima en goed leesbaar boek! Veel herkenning in mijn caseload.’ – Maaike, pedagoog en kindbehartiger

‘Heel goed en aansprekend geschreven: dit is voor een breed lezerspubliek’ – dr. Sietske Dijkstra, psycholoog, onderzoeker en docent

Leer ouderverstoting vroegtijdig doorzien tijdens de workshop (Her)ken de taal van ouderverstoting!

*) Alle bedragen op deze pagina zijn exclusief btw, op de betaalpagina zie je de prijs inclusief btw. Door aanschaf van het programma verklaar je akkoord te gaan met de Algemene Voorwaarden van Monique Meulemans en tevens kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de annuleringsvoorwaarden zoals daarin vermeld.