In scheidingssituaties waar sprake is van (dreigend) contactverlies tussen het kind en een van de ouders, laten we ons gemakkelijk misleiden door wat er zich voor onze ogen aandient. Maar bij ouderverstoting is niet altijd alles wat het lijkt.

De puzzelstukjes vallen vaak pas veel later op hun plek. Want dan blijkt dat de situatie heel anders in elkaar steekt, dan op het eerste gezicht leek. Bij vermoedens van ouderverstoting is het de kunst om de signalen in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen én vervolgens te weten wat te doen.

JE GAAT HET PAS ZIEN ALS JE HET DOORHEBT – Johan Cruijff

Herken je dit:

 • Als therapeut, scheidingsbegeleider, advocaat, mediator of kindercoach heb je ruime ervaring met scheidingssituaties, maar als je vermoedt dat je te maken hebt met ouderverstoting, dan slaat de twijfel toe.
 • Je maakt regelmatig mee dat beide ouders zorgen uiten over hun kind als het bij de andere ouder is. De verhalen zijn zo tegenstrijdig dat je niet weet welke ouder nu werkelijk de belangen van het kind voor ogen heeft en wie je moet geloven.
 • Een kind zegt een ouder niet meer te willen zien, omdat er in het verleden ‘vervelende dingen’ zijn gebeurd. Het bezorgt je hoofdbrekens of dit kind met de eigen, authentieke stem spreekt of dat het beïnvloed wordt door een van de ouders.
 • Beide ouders lijken van goede wil en toch loopt de omgang tussen het kind en één ouder uiterst moeizaam. Voor je gevoel klopt er iets niet, maar je krijgt er de vinger niet achter. Je vreest dat het contact binnenkort helemaal stopt, kun je het tij nog keren?

Hoe zou het voor je zijn:

 • Als al die twijfels tot het verleden zouden behoren?
 • Als je de rode vlaggen die kunnen duiden op (beginnende) ouderverstoting direct herkent en weet hoe je de situatie verder kunt ontrafelen?
 • Als je conflictueuze scheidingssituaties met zelfvertrouwen tegemoet zou kunnen treden, omdat je weet hoe je het moet aanpakken?
 • Als je de stem van een vervreemd kind dat te maken heeft met ouderverstoting, kunt onderscheiden van een authentieke stem?
 • Als je beschikt over zowel de kennis als praktische tools om werkelijk iets te kunnen betekenen voor de betrokken ouders en kinderen en de hulp kunt organiseren die nodig is?

Spreekt dit je aan, dan is dit echt iets voor jou!

Na deze training:

 • Weet je wat ouderverstoting is, waar de oorzaak ligt en wat het doet met het brein van kinderen;
 • Weet je welke (ongezonde) dynamieken en (scheve) machtsverhoudingen kunnen spelen tussen de betrokken gezinsleden en hoe zich dat manifesteert;
 • Weet je waaraan je de stem van een kind dat slachtoffer is van ouderverstoting kunt herkennen;
 • Beschik je over praktische handvatten om een situatie waar vermoedelijk ouderverstoting speelt te ontrafelen en kun je richting geven aan passende vervolgstappen, interventies en/of hulpverlening;
 • Weet je wat Parallel Solo Ouderschap inhoudt en ken je de do’s en don’ts om deze vorm van ouderschap na scheiding al dan niet in te zetten.

Tijdens de training wordt geoefend met eigen casuïstiek!

Voor wie?

Deze training is geschikt voor alle sociale en juridische professionals die werken met ouders en/of kinderen in scheidingssituaties en regelmatig te maken hebben met (dreigend) contactverlies tussen kinderen en één ouder.

Duur

2 trainingsdagen met een tussenperiode van 2 à 3 weken.

Jouw investering

De investering voor deze waardevolle tweedaagse training is € 495,- exclusief btw en inclusief koffie, thee, lekkers, fruit en een overheerlijke lunch.

Ervaringen van eerdere deelnemers:

Monique heeft een fijne manier om een training te geven, super locatie en catering. Met name de kleine groep is van grote waarde. Hierdoor is er echt interactie mogelijk en kun je eigen casuïstiek inbrengen.’ – Anneke

***

‘De aanwezige kennis van de trainer en de persoonlijke ervaring zijn enorm helpend om deze taal te leren herkennen.’ – Marian

***

‘Het fijne van de workshop vind ik dat er een beladen onderwerp is besproken waar je steeds meer mee te maken krijgt; ouders zijn niet zo netjes als we denken bij scheidingen en de gevolgen voor de kinderen zijn immens. Fijn dat je alle info zo vlot deelt en goed luistert naar onze vragen en zorgen!’ – Gerdje Toenders, proces regisseur

***

‘Een aanrader voor wie werkt met ouders en/of kinderen in een (complexe)scheiding. Deze training helpt om meer bewustzijn te creëren op dit gebied. De interactie tussen collega professionals tijdens de training maakt ook de toepasbaarheid van de verworven kennis meteen helder.’ – Marty Gevers, psychodynamisch therapeut en coach

Wanneer?

Deze tweedaagse training wordt gegeven op:

 • Woensdag 26 april (dag 1) en woensdag 17 mei (dag 2)
 • Woensdag 31 mei (dag 1) en woensdag 14 juni (dag 2)

De training duurt van 10.00 uur tot ongeveer 17.00 uur.

Waar?

De sfeervolle trainingslocatie is centraal gelegen (omgeving Amersfoort) en goed bereikbaar met het OV. Er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid op het terrein.

Deelnemers

We werken in groepen van maximaal 14 deelnemers. De workshop gaat door bij 8 deelnemers.

Wie zijn de trainers?

Monique Meulemans is inhoudsdeskundige op het gebied van complexe scheidingen en ouderverstoting en auteur van het boek Emotioneel gevangen – over ouderverstoting. Ze houdt zich ruim 15 jaar met dit thema bezig. Is opgeleid als NLP Master Practitioner en systemisch coach en begeleidt verstoten ouders om beter met deze problematiek te leren omgaan. Ze geeft training aan sociale en juridische professionals, is docent bij de RINO groep en verzorgt na en bijscholing voor onder meer KIES coaches, psychologen en huisartsen.

Helen Jordense heeft ruim twintig jaar ervaring binnen jeugdhulpverlening en was werkzaam in verschillende organisaties en functies. Ze heeft zich gespecialiseerd in complexe scheidingen en stond aan de wieg van het vormgeven van Parallel Solo Ouderschap (PSO) binnen de organisatie waar ze momenteel werkt. Ze is zeer ervaren in het begeleiden van ouders en kinderen bij PSO.

Leer ouderverstoting vroegtijdig te doorzien!

*) Alle bedragen op deze pagina zijn exclusief btw, op de betaalpagina zie je de prijs inclusief btw. Door aanschaf van het programma verklaar je akkoord te gaan met de Algemene Voorwaarden van Monique Meulemans en tevens kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de annuleringsvoorwaarden zoals daarin vermeld.