Herken de SIGNALEN, voorkom OUDERVERSTOTING

Photo by MILKOVÍ on Unsplash

Een scheiding krijgt een dramatische wending als blijkt dat de ex-partner het contact met de kinderen frustreert. De vaders en moeders die dit overkomt hebben in eerste instantie geen idee wat er speelt. Van ouderverstoting hebben ze vaak nog nooit gehoord. In hun zoektocht naar een oplossing raken deze ouders verstrikt in eindeloze hulpverleningstrajecten en gerechtelijke procedures, terwijl de kinderen alleen maar verder van hen verwijderd raken.

Wat kun je van het boek verwachten?

Dit boek laat zien waarom ouderverstoting vaak niet wordt herkend en de signalen verkeerd worden geïnterpreteerd. Waar ligt de oorzaak van deze vorm van emotionele kindermishandeling en ex-partnergeweld? Hoe komt het dat dit fenomeen zich vooral tijdens of na een scheiding openbaart? Waarom moet dit giftige patroon doorbroken worden en is gespecialiseerde begeleiding vereist? Wat zijn succesvolle methoden?

Aan het woord komen deskundigen, wetenschappers en onderzoekers. Hun inzichten worden geïllustreerd met de indringende ervaringen van ouders die na een scheiding werden verstoten uit het leven van hun kinderen. Ook volwassen die als kind te maken kregen met ouderverstoting komen aan het woord.

Voor wie?

Ik schrijf dit boek voor iedereen die – beroepsmatig – in contact komt met kinderen en/of ouders in scheidingssituaties. Denk aan: (jeugd)hulpverleners, jeugdbeschermers, (kinder- en jeugd)psychologen, kinder- en scheidingscoaches, gezinsvoogden, maatschappelijk werkers, wijkteams, mediators, (familierecht)advocaten, bijzondere curators en rechters. Voor leerkrachten en andere onderwijsgevenden, huisartsen, politie en officieren van justitie kan dit boek ook een eyeopener zijn. Net als voor (familie en naasten van) ouders die dit overkomt.

Waarom schrijf ik dit boek?

De afgelopen dertien jaar was ik getuige van het even ongelooflijke als wrede vervreemdingsproces tussen mijn man Frans en zijn twee kinderen uit een eerdere relatie. Hij heeft hemel en aarde bewogen om het contact te herstellen en weer vader voor zijn kinderen te kunnen zijn. Net als voor de scheiding. Steeds kreeg hij het gelijk aan zijn zijde, maar zijn kinderen krijgt hij niet te zien.

Ik zag hoe ‘het systeem’ meewerkt aan ouderverstoting en hoe normale, betrokken en liefdevolle vaders (en moeders) – na een scheiding – zonder pardon uit het leven van hun kinderen worden geschrapt. Vooral de onwetendheid bij de betrokken professionals over deze veelvoorkomende problematiek was ontluisterend.

Het verhaal van Frans loopt als een rode draad door mijn boek.

Wanneer?

Mijn boek komt uit voor de zomer van 2020.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ik houd je op de hoogte van de voortgang van mijn boek.

Over ouderverstoting

Ouderverstoting in een notendop. Deze uitleganimatie maakte ik een paar jaar geleden samen met mijn zus in het kader van de Internationale Bewustwordingsdag Ouderverstoting. Delen mag!

Ongeveer een op de vijf scheidingen mondt uit in een complexe scheiding. Dan is er een verhoogd risico dat kinderen vervreemd raken van een van de ouders. Veelal is er sprake van (ex-)partner geweld en/of speelt er bij een ouder (en soms bij beide) een onbehandelde psychische problematiek. Daardoor is er geen oog meer voor het belang van het kind om na een scheiding contact te houden met beide ouders. De ex-partner moet ex-ouder worden. Geen middel wordt geschuwd om dat doel te bereiken.

Ouderverstoting wordt nogal eens aangezien voor een ‘ordinaire’ vechtscheiding. Het lijkt alsof beide ouders strijden over omgang en de zorg voor de kinderen. Maar niets is minder waar. Typerend voor deze vorm van emotionele kindermishandeling en ex-partner geweld is dat niets is wat het lijkt!

Meer lezen over ouderverstoting? Ga dan naar mijn blog!