OUDERVERSTOTING herkennen – begrijpen – doorbreken

Photo by MILKOVÍ on Unsplash

Scheidingen krijgen een dramatische wending als blijkt dat de ex-partner de kinderen niet wil delen en ieder contact met de andere ouder frustreert. De vaders en moeders die dit overkomt hebben in eerste instantie geen idee wat er werkelijk speelt. Van ouderverstoting hebben ze vaak nog nooit gehoord. In hun zoektocht naar een oplossing raken deze ouders verstrikt in eindeloze hulpverleningstrajecten en gerechtelijke procedures, terwijl de kinderen alleen maar verder van hen verwijderd raken.

Wat kun je van het boek verwachten?

Dit boek laat zien waarom ouderverstoting vaak niet wordt herkend en de signalen verkeerd worden geïnterpreteerd. Waar ligt de oorzaak van deze vorm van emotionele kindermishandeling en ex-partnergeweld? Hoe komt het dat dit fenomeen zich vooral tijdens of na een scheiding openbaart? Waarom moet dit giftige patroon doorbroken worden en is gespecialiseerde begeleiding vereist? Wat zijn succesvolle methoden?

Aan het woord komen deskundigen, wetenschappers en onderzoekers. Hun inzichten worden geïllustreerd met de indringende ervaringen van ouders die na een scheiding werden verstoten uit het leven van hun kinderen. Ook volwassen die als kind te maken kregen met ouderverstoting komen aan het woord.

Voor wie?

Ik schrijf dit boek voor iedereen die beroepsmatig in contact komt met kinderen en/of ouders in scheidingssituaties. Denk aan: (jeugd)hulpverleners, jeugdbeschermers, (kinder- en jeugd)psychologen, kinder- en scheidingscoaches, gezinsvoogden, maatschappelijk werkers, wijkteams, mediators, (familierecht)advocaten, bijzonder curators en familierechters. Voor leerkrachten, andere onderwijsgevenden, huisartsen, politie en officieren van justitie kan dit boek ook een eyeopener zijn.

Waarom schrijf ik dit boek?

De afgelopen dertien jaar was ik getuige van het even ongelooflijke als wrede vervreemdingsproces tussen mijn man Frans en zijn twee kinderen uit een eerdere relatie. Hij heeft hemel en aarde bewogen om het contact te herstellen en weer vader voor zijn kinderen te kunnen zijn. Net als voor de scheiding. Steeds kreeg hij het gelijk aan zijn zijde, maar zijn kinderen krijgt hij niet te zien.

Ik zag hoe ‘het systeem’ meewerkt aan ouderverstoting en hoe normale, betrokken en liefdevolle vaders (en moeders) – na een scheiding – zonder pardon uit het leven van hun kinderen worden geschrapt. Vooral de onwetendheid bij de betrokken professionals over deze veelvoorkomende problematiek was ontluisterend.

Het verhaal van Frans loopt als een rode draad door mijn boek.

Wanneer?

De planning is dat mijn boek begin 2020 uitkomt. Het wordt uitgegeven door (nieuwe) uitgeverij Aarde.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ik houd je op de hoogte van de voortgang van mijn boek.

Over ouderverstoting

Ouderverstoting in een notendop. Deze uitleganimatie maakte ik een paar jaar geleden samen met mijn zus in het kader van de Internationale Bewustwordingsdag Ouderverstoting. Delen mag!

Ongeveer een op de vijf scheidingen mondt uit in een complexe scheiding. Er is dan een behoorlijk risico dat kinderen vervreemd raken van een van de ouders. In veel gevallen is er bij een ouder (en soms bij beide) sprake van een onbehandelde psychische problematiek. Als gevolg daarvan heeft deze ouder geen oog voor het belang van het kind om na een scheiding contact te houden met beide ouders. De ex-partner moet ex-ouder worden. Geen middel wordt geschuwd om dat doel te bereiken.

Ouderverstoting wordt nogal eens aangezien voor een ‘ordinaire’ vechtscheiding. Het lijkt alsof beide ouders strijden over omgang en de zorg voor de kinderen. Maar niets is minder waar. Typerend voor deze vorm van emotionele kindermishandeling en ex-partner geweld is dat niets is wat het lijkt!

Meer lezen over ouderverstoting? Ga dan naar mijn blog!