EMOTIONEEL GEVANGEN – over ouderverstoting

Achterflaptekst

Scheidingen krijgen een dramatische wending als blijkt dat de ex-partner het contact met de kinderen frustreert. De vaders en moeders die dit treft raken verstrikt in eindeloze hulpverleningstrajecten, terwijl de kinderen steeds verder van hen verwijderd raken. Hoe komt het dat ouderverstoting vaak niet wordt herkend? Hoe kan dit giftige patroon doorbroken worden?

In Emotioneel gevangen worden inzichten van deskundigen geïllustreerd met de indringende ervaringen van ouders die na een scheiding hun kinderen niet meer mochten zien. Ook volwassenen die als kind een ouder verstootten vertellen hoe dat kwam.

Voorwoord

Het voorwoord in Emotioneel gevangen is geschreven door dr. Sietske Dijkstra, psycholoog, onderzoeker en docent. Haar expertise ligt onder meer op het gebied van (ex-)partnergeweld, waaronder psychische en emotionele mishandeling dat zo kenmerkend is voor ouderverstoting. Het voorwoord sluit zij als volgt af:

‘Dit boek prikkelt ons bewustzijn en dat maakt het krachtig en waardevol

voor zowel betrokkenen als professionals.’

Voor wie?

Dit boek is voor iedereen die – beroepsmatig – te maken heeft met ouders en kinderen in complexe scheidingssituaties. Dat kunnen zijn: jeugdzorgverleners, jeugdbeschermers, (kinder- en jeugd)psychologen, kinder- en scheidingscoaches, gezinsvoogden, maatschappelijk werkers, medewerkers gemeentelijke wijkteams, mediators, advocaten, bijzondere curatoren en rechters. Maar ook voor leerkrachten, andere onderwijsgevenden, huisartsen, politie en officieren van justitie kan dit boek een eyeopener zijn. Net als voor betrokken ouders, hun familie en sociale omgeving.

Waarom schrijf ik dit boek?

De afgelopen dertien jaar was ik getuige van het even ongelooflijke als wrede vervreemdingsproces tussen mijn man Frans en zijn twee kinderen uit een eerdere relatie. Hij heeft hemel en aarde bewogen om het contact te herstellen en weer vader voor zijn kinderen te kunnen zijn. Net als voor de scheiding. Steeds kreeg hij het gelijk aan zijn zijde, maar zijn kinderen zag hij niet meer.

Ik zag hoe ‘het systeem’ faalt bij de aanpak van ouderverstoting, waardoor de situatie escaleert en normale, betrokken en liefdevolle vaders en moeders – na een scheiding – zonder pardon uit het leven van hun kinderen worden geschrapt. Vooral de onwetendheid bij de betrokken professionals over deze ernstige en veelvoorkomende problematiek was ontluisterend.

Wanneer?

Emotioneel gevangen komt uit in oktober 2020.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ik houd je op de hoogte van de voortgang van mijn boek.

Over ouderverstoting

Ouderverstoting in een notendop. Deze uitleganimatie maakte ik een paar jaar geleden samen met mijn zus in het kader van de Internationale Bewustwordingsdag Ouderverstoting. Delen mag!

Ongeveer een op de vijf scheidingen mondt uit in een complexe scheiding. Dan is er een verhoogd risico dat kinderen vervreemd raken van een van de ouders. Veelal is er sprake van (ex-)partner geweld en/of speelt er bij een ouder (en soms bij beide) een onbehandelde psychische problematiek. Daardoor is er geen oog meer voor het belang van het kind om na een scheiding contact te houden met beide ouders. De ex-partner moet ex-ouder worden. Geen middel wordt geschuwd om dat doel te bereiken.

Ouderverstoting wordt nogal eens aangezien voor een ‘ordinaire’ vechtscheiding. Het lijkt alsof beide ouders strijden over omgang en de zorg voor de kinderen. Maar niets is minder waar. Typerend voor deze vorm van emotionele kindermishandeling en ex-partner geweld is dat niets is wat het lijkt!

Meer lezen over ouderverstoting? Ga dan naar mijn blog!