‘Dit boek prikkelt ons bewustzijn en dat maakt het krachtig en waardevol voor zowel betrokkenen als professionals.’

– Uit het voorwoord door dr. Sietske Dijkstra, psycholoog, onderzoeker en docent
Reacties van lezers:

‘Wat een prima en goed leesbaar boek! Veel herkenning in mijn caseload.’ – Maaike, pedagoog en kindbehartiger

‘Goed geschreven vanuit een realistisch perspectief! Een van de weinige boeken waar ik me echt in herken.’ – René, betrokken vader

‘Fenomenaal! Zoveel herkenning als partner van een verstoten ouder …’ – Daisy

‘Prachtig boek! Een aanrader voor alle hulpverleners die met ex-partners (echtscheidingen) werken.’ – Bianca, maatschappelijk werker en systeemtherapeutisch werker

De inhoud in het kort

Scheidingen krijgen een dramatische wending als blijkt dat de ex-partner het contact met de kinderen frustreert. De vaders en moeders die dit treft raken verstrikt in eindeloze hulpverleningstrajecten, terwijl de kinderen steeds verder van hen verwijderd raken. Hoe komt het dat ouderverstoting vaak niet wordt herkend? Hoe kan dit giftige patroon doorbroken worden?

In Emotioneel gevangen worden inzichten van deskundigen geïllustreerd met de indringende ervaringen van ouders die na een scheiding hun kinderen niet meer mochten zien. Ook volwassenen die als kind een ouder verstootten vertellen hoe dat kwam.

Emotioneel gevangen kost € 29,75 (paperback, inclusief verzending) en is ook verkrijgbaar bij bol.com

Voor wie?

Dit boek is voor iedereen die in de eigen omgeving of beroepsmatig te maken heeft met ouders en kinderen in complexe scheidingssituaties. Denk aan jeugdzorgverleners, jeugdbeschermers, (kinder- en jeugd)psychologen, kinder- en scheidingscoaches, gezinsvoogden, maatschappelijk werkers, medewerkers gemeentelijke wijkteams, mediators, advocaten, bijzondere curatoren en rechters. Maar ook voor leerkrachten, andere onderwijsgevenden, huisartsen, politie en officieren van justitie kan dit boek een eyeopener zijn. Net als voor betrokken ouders, hun familie en de sociale omgeving.

Meer weten over ouderverstoting?

In een notendop. Deze uitleganimatie over ouderverstoting maakte ik een paar jaar geleden samen met mijn zus in het kader van de Internationale Bewustwordingsdag Ouderverstoting. Delen mag!

Ongeveer een op de vijf scheidingen mondt uit in een complexe scheiding. Dan is er een verhoogd risico dat kinderen vervreemd raken van een van de ouders. Veelal is er sprake van (ex-)partner geweld en/of speelt er bij een ouder (en soms bij beide) een onbehandelde psychische problematiek. Daardoor is er geen oog meer voor het belang van het kind om na een scheiding contact te houden met beide ouders. De ex-partner moet ex-ouder worden. Geen middel wordt geschuwd om dat doel te bereiken.

Ouderverstoting wordt gemakkelijk aangezien voor een ‘vechtscheiding’. Het lijkt alsof beide ouders strijden over omgang en zorg voor de kinderen. Maar niets is minder waar. Typerend voor deze vorm van emotionele kindermishandeling en ex-partner geweld is dat het meestal heel anders in elkaar steekt dan op het eerste gezicht lijkt!

Verder lezen over ouderverstoting? Ga dan naar mijn blog!