‘Dit boek prikkelt ons bewustzijn en dat maakt het krachtig en waardevol voor zowel betrokkenen als professionals.’

-dr. Sietske Dijkstra, psycholoog, onderzoeker en docent
Achterflaptekst

Scheidingen krijgen een dramatische wending als blijkt dat de ex-partner het contact met de kinderen frustreert. De vaders en moeders die dit treft raken verstrikt in eindeloze hulpverleningstrajecten, terwijl de kinderen steeds verder van hen verwijderd raken. Hoe komt het dat ouderverstoting vaak niet wordt herkend? Hoe kan dit giftige patroon doorbroken worden?

In Emotioneel gevangen worden inzichten van deskundigen geïllustreerd met de indringende ervaringen van ouders die na een scheiding hun kinderen niet meer mochten zien. Ook volwassenen die als kind een ouder verstootten vertellen hoe dat kwam.

Emotioneel gevangen komt eind oktober uit.

Je kunt jouw (gesigneerde) exemplaar alvast reserveren, zodat je het boek als een van de eersten in huis hebt! Je betaalt géén verzendkosten.

Voorwoord

Het voorwoord is geschreven door dr. Sietske Dijkstra, psycholoog, onderzoeker en docent. Haar expertise ligt onder meer op het gebied van psychische en emotionele mishandeling binnen (ex-partner)relaties. Dit wordt door professionals vaak niet herkend, terwijl het kenmerkend is voor ouderverstoting.

Voor wie?

Dit boek is voor iedereen die – beroepsmatig – te maken heeft met ouders en kinderen in complexe scheidingssituaties. Denk aan jeugdzorgverleners, jeugdbeschermers, (kinder- en jeugd)psychologen, kinder- en scheidingscoaches, gezinsvoogden, maatschappelijk werkers, medewerkers gemeentelijke wijkteams, mediators, advocaten, bijzondere curatoren en rechters. Maar ook voor leerkrachten, andere onderwijsgevenden, huisartsen, politie en officieren van justitie kan dit boek een eyeopener zijn. Net als voor betrokken ouders, hun familie en de sociale omgeving.

Waarom dit boek?

De afgelopen dertien jaar was ik getuige van het even ongelooflijke als wrede vervreemdingsproces tussen mijn man Frans en zijn twee kinderen uit een eerdere relatie. Hij heeft hemel en aarde bewogen om het contact te herstellen en weer vader voor zijn kinderen te kunnen zijn. Net als voor de scheiding. Steeds kreeg hij het gelijk aan zijn zijde, maar zijn kinderen zag hij niet meer.

Ik zag hoe ‘het systeem’ faalt bij de aanpak van ouderverstoting, waardoor de situatie escaleert en normale, betrokken en liefdevolle vaders en moeders – na een scheiding – zonder pardon uit het leven van hun kinderen worden geschrapt. Vooral de onwetendheid bij de betrokken professionals over deze veelvoorkomende problematiek was ontluisterend.

Blijf op de hoogte!

Emotioneel gevangen komt binnenkort uit. Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Meer weten over ouderverstoting?

In een notendop. Deze uitleganimatie over ouderverstoting maakte ik een paar jaar geleden samen met mijn zus in het kader van de Internationale Bewustwordingsdag Ouderverstoting. Delen mag!

Ongeveer een op de vijf scheidingen mondt uit in een complexe scheiding. Dan is er een verhoogd risico dat kinderen vervreemd raken van een van de ouders. Veelal is er sprake van (ex-)partner geweld en/of speelt er bij een ouder (en soms bij beide) een onbehandelde psychische problematiek. Daardoor is er geen oog meer voor het belang van het kind om na een scheiding contact te houden met beide ouders. De ex-partner moet ex-ouder worden. Geen middel wordt geschuwd om dat doel te bereiken.

Ouderverstoting wordt nogal eens aangezien voor een ‘ordinaire’ vechtscheiding. Het lijkt alsof beide ouders strijden over omgang en de zorg voor de kinderen. Maar niets is minder waar. Typerend voor deze vorm van emotionele kindermishandeling en ex-partner geweld is dat het altijd anders in elkaar steekt dan op het eerste gezicht lijkt!

Verder lezen over ouderverstoting? Ga dan naar mijn blog!