In scheidingssituaties waar sprake is van (dreigend) contactverlies tussen het kind en een van de ouders, laten we ons gemakkelijk misleiden door wat er zich voor onze ogen aandient. Maar bij ouderverstoting is niet altijd alles wat het lijkt.

De puzzelstukjes vallen vaak pas veel later op hun plek. Want dan blijkt dat de situatie heel anders in elkaar steekt, dan op het eerste gezicht leek. Bij vermoedens van ouderverstoting is het de kunst om de signalen in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen én vervolgens te weten wat te doen.

JE GAAT HET PAS ZIEN ALS JE HET DOORHEBT – Johan Cruijff

Komt dit je bekend voor:

  • Als therapeut, scheidingsbegeleider, advocaat, mediator of kindercoach heb je ruime ervaring met scheidingssituaties, maar als je vermoedt dat je te maken hebt met ouderverstoting, dan slaat de twijfel toe.
  • Je maakt regelmatig mee dat de verhalen van de ex-partners zo tegenstrijdig zijn dat je niet weet welke ouder nu werkelijk de belangen van het kind voor ogen heeft en wie je moet geloven.
  • Een kind zegt een ouder niet meer te willen zien, omdat er in het verleden ‘vervelende dingen’ zijn gebeurd. Het bezorgt je hoofdbrekens of dit kind met de eigen, authentieke stem spreekt of dat het beïnvloed wordt door een van de ouders.
  • Beide ouders lijken van goede wil en toch loopt de omgang tussen het kind en één ouder uiterst moeizaam. Voor je gevoel klopt er iets niet, maar je krijgt er de vinger niet achter. Je vreest dat het contact binnenkort helemaal stopt, kun je het tij nog keren?

Hoe zou het zijn:

  • Als die twijfels tot het verleden zouden behoren, omdat je de rode vlaggen die kunnen duiden op (beginnende) ouderverstoting direct herkent?
  • Als je weet hoe je moet doorvragen bij ouders en kinderen om de oorzaak te achterhalen van het (dreigende) contactverlies?
  • Als je complexe scheidingssituaties met zelfvertrouwen tegemoet kunt treden en weet hoe je het moet aanpakken?
  • Als je beschikt over zowel de kennis als praktische tools om werkelijk iets te kunnen betekenen voor de betrokken ouders en kinderen en de hulp kunt organiseren die nodig is?

Wil jij dit ook? Dan is deze training iets voor jou!

Na deze interactieve training:

  • (Her)ken je de signalen, patronen en gedragingen die kenmerkend zijn voor een complexe scheiding en de onderliggende (ongezonde) dynamieken, zoals intieme terreur.
  • Weet je wat ouderverstoting is (en wat niet), hoe het ontstaat en wat het doet met het brein van kinderen;
  • Weet je het onderscheid te maken tussen een kind dat te maken heeft met ouderverstoting en daadwerkelijke kindermishandeling;
  • Heb je praktische tools om een situatie met (dreigend) contactverlies te ontrafelen en kun je richting geven aan passende vervolgstappen, interventies en/of hulpverlening;
  • Weet je wat Parallel Solo Ouderschap inhoudt, kun je de afweging maken wanneer je deze vorm van ouderschap na scheiding al dan niet kunt in te zetten en heb je handvatten hoe je dat moet doen.

Tijdens de training wordt geoefend met eigen casuistiek!

Voor wie?

Deze training is geschikt voor sociale, juridische en zorg professionals die werken met ouders en/of kinderen in scheidingssituaties en regelmatig te maken hebben met (dreigend) contactverlies tussen kinderen en één ouder.

Duur

2 dagen met een tussenperiode van enkele weken.

Jouw investering

De investering voor deze waardevolle tweedaagse training is € 549,- exclusief btw en inclusief koffie, thee, frisdrank, lekkers en een uitgebreid warm en koud lunchbuffet.

Naast de praktische tools die je tijdens de training krijgt uitgereikt en waarmee je in de praktijk onmiddellijk aan de slag kunt, krijg je toegang tot een online leeromgeving met relevante artikelen en publicaties, aanbevolen literatuur en links naar informatieve docu’s, podcasts e.d.

Ervaringen van eerdere deelnemers:

‘Een zeer waardevolle training als je in je werk te maken hebt met ouders en/of kinderen in een scheiding.’ – Wendy Nauta, Verlies- en Rouwtherapeut

***

Monique heeft een fijne manier om een training te geven, super locatie en catering. Met name de kleine groep is van grote waarde. Hierdoor is er echt interactie mogelijk en kun je eigen casuïstiek inbrengen.’ – Anneke

***

‘De aanwezige kennis van de trainer en de persoonlijke ervaring zijn enorm helpend om deze taal te leren herkennen.’ – Marian

***

‘Het fijne van de workshop vind ik dat er een beladen onderwerp is besproken waar je steeds meer mee te maken krijgt; ouders zijn niet zo netjes als we denken bij scheidingen en de gevolgen voor de kinderen zijn immens. Fijn dat je alle info zo vlot deelt en goed luistert naar onze vragen en zorgen!’ – Gerdje Toenders, Proces regisseur

***

‘Een aanrader voor wie werkt met ouders en/of kinderen in een (complexe)scheiding. Deze training helpt om meer bewustzijn te creëren op dit gebied. De interactie tussen collega professionals tijdens de training maakt ook de toepasbaarheid van de verworven kennis meteen helder.’ – Marty Gevers, Psychodynamisch therapeut en coach

Wanneer?

Deze tweedaagse training wordt gegeven op diverse data in 2024. Selecteer de door jou gewenste data bij aanmelding.

De trainingsdagen duren van 10.00 uur tot ongeveer 17.00 uur.

Waar?

Centraal gelegen locatie in Utrecht (stad) met eigen parkeerterrein en gelegen naast een NS station.

Deelnemers

We werken met een groep van maximaal 12 deelnemers. De training gaat door bij 8 deelnemers. De interactie tussen de deelnemers vanuit verschillende disciplines wordt altijd zeer gewaardeerd!

Wie zijn de trainers?

Monique Meulemans is inhoudsdeskundige op het gebied van complexe scheidingen en ouderverstoting en auteur van het boek Emotioneel gevangen – over ouderverstoting. Ze houdt zich ruim vijftien jaar met dit thema bezig. Is opgeleid als NLP Master Practitioner en systemisch coach en begeleidt verstoten ouders om beter met deze problematiek te leren omgaan. Ze geeft training aan sociale en juridische professionals, is docent bij de RINO groep en verzorgt na en bijscholing voor onder meer KIES coaches, jeugdbeschermers, psychologen, bedrijfsartsen en huisartsen.

Helen Jordense heeft ruim twintig jaar ervaring binnen jeugdhulpverlening en was werkzaam in verschillende organisaties en functies. Ze heeft zich gespecialiseerd in complexe scheidingen en stond aan de wieg van het vormgeven van Parallel Solo Ouderschap (PSO) binnen de organisatie waar ze momenteel werkt. Ze is zeer ervaren in het begeleiden van ouders en kinderen bij PSO.

Leer ouderverstoting vroegtijdig te doorzien!

*) Alle bedragen op deze pagina zijn exclusief btw, op de betaalpagina zie je de prijs inclusief btw. Door aanschaf van het programma verklaar je akkoord te gaan met de Algemene Voorwaarden van Monique Meulemans en tevens kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de annuleringsvoorwaarden zoals daarin vermeld.