Fotografie: Désirée Meulemans

Ik ben Monique Meulemans en ik help ouders en sociale en juridische professionals om meer impact te hebben op situaties waar sprake is van (dreigend) contactverlies na een scheiding.

Het is essentieel om de signalen die kunnen duiden op (beginnende) oudervervreemding of ouderverstoting vroegtijdig te herkennen en diepgaand te onderzoeken wat er in dat specifieke scheidingsgezin speelt. Veelal is er sprake van ongezonde (relationele) patronen en ongelijke machtsverhoudingen tussen de ex-partners. Dynamieken die lastig te herkennen zijn, omdat ze zich ‘achter de voordeur’ en uit het zicht van de hulpverlening afspelen.

Mijn drive

Als partner van een man die als vader werd buitengesloten van zijn kinderen, zag ik jarenlang het leed en de strijd van ouders die na een scheiding het contact met hun kinderen verliezen. Ook heb ik ervaren hoe scheidingen waar ouderverstoting speelt keer op keer escaleren doordat betrokken professionals deze vorm van (ex-)partnergeweld en kindermishandeling niet herkennen.

Ik zette de website gevolgenvanvalseaangifte.nl (niet meer online) op, waarop ik zo’n tien jaar mijn kennis, inzichten en ervaringen deelde. Zodoende bouwde ik een breed netwerk op van professionals en (gescheiden) vaders en moeders die te maken hebben met (dreigend) contactverlies. Steeds vaker werd ik door zowel ouders als professionals benaderd om te adviseren in casussen waar (mogelijk) sprake was van ouderverstoting.

Inmiddels houd ik me ruim vijftien jaar bezig met ouderverstoting en daaraan gerelateerde thema’s. In die jaren deed ik uitgebreid literatuuronderzoek en research naar onder meer onderzoeksresultaten, methodieken en interventies van internationale (ouderverstotings)experts.

Boek

In 2020 kwam mijn boek Emotioneel gevangen – over ouderverstoting uit en richtte ik mijn eigen praktijk op voor training en coaching van professionals en ouders die te maken hebben met ouderverstoting. Begin 2023 komt naar verwachting de tweede herziene druk uit!

Ik ben opgeleid als NLP Master Practitioner en volgde onder andere een training bij internationaal gerenommeerd psychotherapeut en ouderverstotingsexpert Karen Woodall. Ik word regelmatig gevraagd voor presentaties en in company trainingen en verzorg gastlessen voor de RINO groep en bijscholing voor KIES coaches.