Het idee voor dit boek is ontstaan door mijn persoonlijke ervaringen met het thema. Jarenlang was ik getuige van het pijnlijke vervreemdingsproces tussen mijn man Frans en zijn twee kinderen uit een eerdere relatie. Zo kwam ik in aanraking met ouderverstoting waardoor ik me in dit onderwerp ben gaan verdiepen.

Wij hadden nog nooit van ouderverstoting gehoord. In eerste instantie dachten we dat Frans dit ‘toevallig’ overkwam. Al snel ontdekten we dat veel gescheiden vaders en steeds meer moeders met deze problematiek te maken krijgen en ongewild het contact met hun kind(eren) verliezen. Erger nog, het bleek een groot maatschappelijk probleem waar nog veel onwetendheid over bestaat. Een soort laatste taboe waarop de instanties en het familierecht geen antwoord hebben.

Een paar jaar geleden zette ik een website op om onze ervaringen te delen en begon ik met het schrijven van blogs over ouderverstoting Met de bedoeling andere ouders die hetzelfde meemaken tot steun te zijn. Maar vooral om bij te dragen aan de maatschappelijke discussie en deze complexe problematiek breder onder de aandacht te brengen. De reacties die we krijgen op de website en de blogs spreken voor zich. Het laat zien hoe schrijnend dit probleem nog altijd is.

Ik ben ervan overtuigd dat kennis hét wapen is om ouderverstoting te bestrijden. Met mijn boek hoop ik daar een bijdrage aan te leveren.

Sinds een paar jaar heb ik de vrijheid om me helemaal toe te leggen op mijn grote passie schrijven. Ik realiseer me hoe bevoorrecht ik ben. Daarvoor heb ik jaren met veel plezier gewerkt als marketingcommunicatie professional. Ik werkte voor verschillende bedrijven en organisaties in het toerisme en de vrijetijdsbranche, de culturele sector, de gezondheidszorg, wonen- en lifestyle branche en in de transportsector.

Portretfoto’s: Désirée Meulemans