Fotografie: Désirée Meulemans

Ik ben Monique Meulemans en ik help ouders en professionals, waaronder therapeuten, scheidingsbegeleiders,(kinder)coaches, advocaten, mediators, social workers en jeugdbeschermers om meer impact te hebben op situaties waar sprake is van (dreigend) contactverlies na scheiding. Door kennis te delen en het leren doorzien van ongezonde (gezins)patronen en ongelijke machtsverhoudingen.

Het is essentieel om de signalen die kunnen duiden op (beginnende) oudervervreemding of ouderverstoting vroegtijdig te herkennen en diepgaand te onderzoeken wat er in dat specifieke scheidingsgezin speelt. Zodat voor de betrokken ouders en/of kinderen de hulp georganiseerd kan worden die nodig is.

‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’ – Johan Cruijff

Deze Cruijffiaanse uitspraak gebruik ik regelmatig om te benadrukken wat naar mijn idee de essentie is van het (h)erkennen van ouderverstoting. Het vraagt kennis, inzicht en training om het ‘verholen’ gedrag dat zo kenmerkend is voor dit verschijnsel te leren doorzien. Echter, eenmaal bewust, dan kun je het nooit meer niet zien.

Mijn drive

Jaren geleden kreeg ik in mijn directe omgeving te maken met ouderverstoting en was ik getuige van het vervreemdingsproces tussen mijn toenmalige partner en zijn destijds nog jonge kinderen. Dat was de aanleiding dat ik me intensief in dit thema ben gaan verdiepen. Ik ging artikelen en blogs schrijven om deze complexe problematiek onder de aandacht te brengen. Bouwde een breed netwerk op en werd steeds vaker benaderd door zowel ouders als professionals om te adviseren in casussen waar (mogelijk) sprake was van ouderverstoting.

Boek

Mijn baan als marketingcommunicatie adviseur gaf ik een paar jaar geleden op, waardoor ik me volledig kon bezighouden met een (literatuur)studie en research naar ouderverstoting en daaraan gerelateerde onderwerpen. Dit als voorbereiding op het boek dat ik hierover wilde schrijven.

Eind 2020 kwam Emotioneel gevangen – over ouderverstoting uit. Dat werd zowel door ouders die hiermee te maken hebben als door professionals zeer goed ontvangen. Begin 2023 komt naar verwachting de tweede herziene druk uit!

Coaching en training

Inmiddels heb ik een eigen praktijk van waaruit ik trainingen en coaching aanbied aan zowel professionals als ouders die te maken hebben met ouderverstotingsproblematiek. Ik ben opgeleid tot NLP Master Practitioner en volgde onder andere een training bij internationaal gerenommeerd ouderverstotingsexpert Karen Woodall. Regelmatig verzorg ik gastlessen voor de RINO groep en bijscholing voor KIES coaches.