Fotografie: Désirée Meulemans

Ik ben Monique Meulemans en ik help ouders en professionals om meer impact te hebben op situaties waar sprake is van (dreigend) contactverlies na een scheiding.

Dat doe ik als trainer en coach vanuit mijn praktijk in Baarn. Ik ben (gast)docent bij de RINO groep, geef presentaties en in company trainingen en verzorg nascholing voor onder meer KIES coaches en huisartsen.

Ik ben opgeleid als NLP Master Practitioner en systemisch coach. Daarnaast volgde ik een intensieve training bij internationaal gerenommeerd psychotherapeut en ouderverstotingsexpert Karen Woodall.

Het is essentieel om de signalen die kunnen duiden op (beginnende) oudervervreemding of ouderverstoting vroegtijdig te herkennen en diepgaand te onderzoeken wat er in dat specifieke scheidingsgezin speelt. Veelal is er sprake van ongezonde (relationele) patronen en ongelijke machtsverhoudingen tussen de ex-partners. Dynamieken die lastig te herkennen zijn, omdat ze zich ‘achter de voordeur’ en uit het zicht van de hulpverlening afspelen.

Mijn drive

Als partner van een man die als vader werd buitengesloten van zijn kinderen, zag ik jarenlang het leed en de strijd van ouders die na een scheiding het contact met hun kinderen verliezen. Ook heb ik ervaren hoe scheidingen waar ouderverstoting speelt keer op keer escaleren doordat betrokken professionals deze vorm van (ex-)partnergeweld en kindermishandeling niet herkennen.

Inmiddels houd ik me ruim vijftien jaar bezig met ouderverstoting en daaraan gerelateerde thema’s. In die jaren deed ik uitgebreid literatuuronderzoek en research naar onder meer onderzoeksresultaten, methodieken en interventies van internationale (ouderverstotings)experts.

Boek

In 2020 kwam mijn boek Emotioneel gevangen – over ouderverstoting uit dat zowel door professionals als ouders goed werd ontvangen. Medio 2023 komt de tweede (herziene) druk uit.