Fotografie: Désirée Meulemans

Ik ben Monique Meulemans en ik help therapeuten, scheidingsbegeleiders,(kinder)coaches, advocaten en mediators die twijfelen of ze te maken hebben met ouderverstoting om de signalen vroegtijdig te herkennen, zodat voor de betrokken ouders en/of kinderen de hulp georganiseerd kan worden die nodig is.

‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’ – Johan Cruijff

Deze Cruijffiaanse uitspraak is bij ouderverstoting beslist van toepassing. Dit is waar het bij ouderverstoting om draait: het leren doorzien van het ‘verholen’ gedrag dat zo kenmerkend is voor dit verschijnsel.

Daar ligt ook de focus van mijn benadering in lezingen en trainingen. Als professionals meer inzicht hebben in de onderliggende dynamieken, kunnen de zichtbare gedragingen van de gezinsleden die zijn getroffen door ouderverstoting beter worden herkend, verklaard en begrepen. Dat is een belangrijke stap op weg naar adequate hulp voor deze kinderen en hun ouders.

Hoe is het zo gekomen?

Ik ben me in ouderverstoting gaan verdiepen toen ik daar in mijn directe omgeving mee te maken kreeg. Jarenlang was ik getuige van het vervreemdingsproces tussen mijn toenmalige partner en zijn destijds nog jonge kinderen. Onze ervaringen deelde ik door het schrijven en publiceren van artikelen en blogs. Daardoor werd ik steeds vaker benaderd om mee te kijken en te adviseren in casussen waar twijfel was of er sprake was van ouderverstoting.

Mijn baan als marketingcommunicatie adviseur gaf ik een paar jaar geleden op. Sindsdien zet ik me in om het maatschappelijke probleem ouderverstoting en daaraan gerelateerde thema’s breed onder de aandacht brengen.

Boek

Eind 2020 kwam mijn boek Emotioneel gevangen – over ouderverstoting uit.

Naast het schrijven van blogs en artikelen, o.a. voor vakbladen, geef ik presentaties, trainingen en workshops over ouderverstoting en daaraan gerelateerde thema’s. Waardevolle inzichten die ik opdeed tijdens mijn opleiding tot NLP Master Pactitioner zijn daarin verweven. Verder verzorg ik regelmatig (gast)lessen voor cursussen over complexe scheidingen en ouderverstoting voor de RINO Groep.

Kennis maken?

Denk je dat ik jou of jouw organisatie kan helpen bij het vroegtijdig herkennen, begrijpen en omgaan met situaties waar ouderverstoting speelt, vul dan het contactformulier in. Binnen 48 uur kom ik bij je terug. Ik kijk uit naar je reactie!