Waarom kinderen niet openstaan voor het verhaal van de verstoten ouder

geplaatst in: Ouderverstoting | 29

Kinderen die na een scheiding een ouder verstoten zijn gaan geloven dat alle narigheid, stress en ellende in hun leven door die ouder wordt veroorzaakt. Dat heeft de ‘controlerende’ ouder er subtiel ingeprent door alles wat met de andere ouder te maken heeft negatief uit te leggen en hem of haar consequent zwart te maken. De controlerende ouder bedient zich van uitgekiende strategieën waardoor het kind steeds meer afstand neemt van die ‘slechte’ ouder. Tegelijkertijd pretendeert de controlerende ouder zelf de meest liefdevolle, zorgzame en beschermende ouder te zijn die er bestaat. Vervreemde kinderen denken dat ze het zonder – de liefde van – deze ouder niet redden in het leven en doen daarom angstvallig wat die van ze verlangt.

Een effectieve methode om een wig te drijven tussen het kind en de andere ouder, is door die ouder richting het kind consequent in een kwaad daglicht te stellen. Alles wat die ouder doet, vindt of zegt wordt door de controlerende ouder negatief uitgelegd of verdraaid. Als dat niet het gewenste effect heeft wordt er zwaarder geschut ingezet, zoals regelrechte leugens of valse beschuldigingen (van mishandeling of misbruik). Heel geraffineerd, zowel met als zonder woorden, wordt het kind besmet met de gedachte dat die andere ouder niet deugt, niets om het kind geeft, niet beschikbaar en zelfs gevaarlijk is.

Authentieke herinneringen worden gewist

Herinneringen van kinderen aan leuke gebeurtenissen met de andere ouder worden vervormd of overschreven door ‘nieuwe’ herinneringen. Stuk voor stuk buigt de controlerende ouder die om naar onplezierige, pijnlijke of teleurstellende belevenissen die nooit hebben plaatsgevonden. Vooral jonge kinderen (tussen 7 en 12 jaar) zijn gevoelig voor suggestieve informatie en ontwikkelen gemakkelijk valse herinneringen aan nooit-gebeurde voorvallen. Onderzoek door de Universiteit Maastricht toont dat aan. Daar komt bij dat jonge kinderen de bron vergeten van hun herinneringen. Als een gebeurtenis hen is aangepraat, weten ze dat niet meer en denken dat het hun eigen, authentieke herinnering is. Ze zijn ervan overtuigd dat het echt gebeurd is, zelfs als het zeer onwaarschijnlijke gebeurtenissen zijn.

Bang gemaakt voor papa

Een beproefde methode bij ouderverstoting is om de kinderen te betrekken bij persoonlijke zaken en volwassene problemen waar ze niets mee te maken hebben of (nog) niet begrijpen. De controlerende ouder zet zichzelf neer als slachtoffer (van de andere ouder) waardoor kinderen medelijden krijgen en zich verantwoordelijk voelen om die ouder te helpen en te beschermen.

Ter illustratie enkele uitspraken van de kinderen van Fabian uit het raadsonderzoek. Ze zijn dan 15 en 13 jaar oud en hebben al zes jaar geen contact met hun vader. Ze woonden na de scheiding bij hem, maar zijn ex deed valse aangiften en wist zich zo de kinderen toe te eigen. Sindsdien wonen ze bij haar en beweert zij dat ze is gevlucht omdat Fabian haar jarenlang zou hebben mishandeld en misbruikt. In werkelijkheid beëindigde hij de relatie omdat zij vreemdging.

‘Papa blijft ons lastig vallen’

Onafhankelijk van elkaar vertellen de kinderen dat hun ouders uit elkaar zijn omdat ‘papa mama heel veel pijn deed’. De dochter (15) weet allerlei bizarre details te vertellen over de zogenaamde mishandelingen van haar moeder door haar vader. ‘Dat mama met een honkbalknuppel werd geslagen en regelmatig op een matje in de kelder moest slapen.’ Ook zou haar vader gedreigd hebben hun moeder dood te maken met een kapmes. Zelf heeft de dochter geen nare dingen met haar vader meegemaakt ,zegt ze. ‘Maar door wat ze weet wat mama heeft meegemaakt, is ze bang van hem.’

De zoon (13) vertelt dat ze na de scheiding een tijdje bij hun vader woonden, maar ineens was hij weg en liet hij niets meer van zich horen. Dat klopt, Fabian werd gearresteerd tijdens een schooluitje waar zijn zoon (toen 7 jaar) bij was. Dit als gevolg van de valse aangiften door de ex. De zoon voelt zich in de steek gelaten en is boos op zijn vader. ‘Nu hoeft contact voor hem niet meer.’

Over de kaarten die Fabian regelmatig aan zijn kinderen stuurt zeggen ze allebei dat ze niet snappen wat hij daarmee wil bereiken. ‘Hij kan wel mooi doen met zijn kaarten’, maar ze vinden het omkoping. Ook ‘geloven ze hun vaders verdriet niet, want vroeger lachte hij bij verdriet, als hij hun moeder pijn deed’. De zoon mist ‘passie’ bij wat zijn vader schrijft en zegt dat alleen geld belangrijk is voor zijn vader. Het zijn exact de uitspraken en woorden die de ex ook gebruikt…

Beide kinderen vertellen de raadsonderzoeker uitgebreid over de rechtszaken die hun vader steeds weer aanspant tegen hun moeder en ‘hoe verdrietig mama dat maakt’. Na alles wat hun vader hen heeft aangedaan blijft hij mama maar dwarszitten. Nu wil hij hun spullen in huis afpakken en wil hij geld van mama, maar dat is er niet. Allebei de kinderen vinden het allemaal heel eng.

‘Ik wilde het vertellen om mama te helpen’

Het kinderverhoor bij de rechter vond de zoon moeilijk om te doen (hij was toen 11 jaar). Door te vertellen wat hij had meegemaakt wilde hij mama helpen. Hij wil rust voor zijn moeder en dat zijn vader stopt met hen lastig te vallen. De advocaat van Fabian die zat te wachten voor de zitting ziet de zoon na het gesprek naar buiten komen. Hij had nerveus naar zijn moeder gekeken, die hem toebeet: ‘Ik hoop dat je daarbinnen duidelijk genoeg bent geweest!’ Toen de dochter even later ook naar buitenkwam was ze razend. De rechter was bazig riep ze en het gesprek was volgens haar ‘niet goed gegaan’.

Stress, pijn en verwarring

Kinderen die slachtoffer zijn van ouderverstoting hebben geen idee dat hun geest is vergiftigd. Ze weten niet dat al die afschuwelijke gedachten en gevoelens over de andere ouder niet van henzelf zijn, maar de negatieve emoties van de controlerende ouder over de ex-partner die op hen worden geprojecteerd. Dat veroorzaakt zo veel onrust, angst, pijn en verwarring dat kinderen niet meer goed functioneren en problemen krijgen. Het gaat niet best op school, ze worden gepest of pesten zelf, het loopt niet lekker met vriendjes en vriendinnetjes en vaak zijn er ook lichamelijke klachten. Zo ook bij de kinderen van Fabian. De controlerende ouder grijpt deze problemen dankbaar aan als ‘bewijs’ voor hoe de andere ouder het leven van de kinderen letterlijk verziekt.

De stress en het loyaliteitsconflict wat oudervervreemding bij kinderen veroorzaakt is extreem. Ze weten zich geen raad met de heftige gevoelens en zien uiteindelijk maar één uitweg; ze verstoten hun ouder. Uit pure zelfbescherming mijden ze voortaan ieder contact, want als dat stopt, stop ook het conflict, de pijn en het verdriet…

Voor een vervreemd kind is ouderverstoting het antwoord, niet het probleem!

Elk kind wil na een scheiding gewoon contact hebben met beide ouders, van ze houden en bij ze zijn. Ook vervreemde kinderen willen – diep in hun hart – (graag) bij de verstoten ouder zijn. Maar die gedachte mogen ze simpelweg niet hebben. Deze kinderen zijn beroofd van hun vermogen zelfstandig na te denken en geprogrammeerd om kritiekloos te vinden wat de controlerende ouder vindt. Ze zijn – zonder het te beseffen – volledig afhankelijk gemaakt van deze ouder. Dit in tegenstelling tot ‘gezonde’ ouders die hun kinderen juist zullen stimuleren om onafhankelijk, zelfstandig en kritisch te zijn en aanmoedigen om zelf na te denken en een eigen mening te vormen. Vervreemde kinderen hebben geen idee hoe ze gemanipuleerd worden en denken werkelijk dat ze alle beslissingen – over contact met de andere ouder – zelfstandig nemen en de controlerende ouder hen daarin volledig vrijlaat.

Macht en controle, overal en altijd

De controlerende ouder wil niet alleen de macht en zeggenschap over de relatie van het kind met de andere ouder, maar over hun hele leven. Voor de buitenwereld onzichtbare en niet-uitgesproken ‘regels en afspraken’ houden vervreemde kinderen volledig in de greep van de controlerende ouder. Altijd en overal! Ook als die ouder fysiek niet aanwezig is, zullen deze kinderen zich keurig aan de – ongeschreven – regels houden. Ze denken echt dat ze zonder de controlerende ouder – en diens naaste familie, het zogenaamde ‘regime’ – compleet verloren zijn en doen alles om verzekerd te blijven van hun liefde en goedkeuring.

Ouderverstoting is als een sekte

Ouderverstoting is vergelijkbaar met een sekte. Vervreemde kinderen zijn volledig in de ban van hun leider (de controlerende ouder) en verheerlijken slaafs alles wat die vindt, zegt en doet. De controlerende ouder maakt, net als een sekteleider, gebruik van brainwashtechnieken om het kind aan zich te binden en exclusieve liefde, toewijding en gehoorzaamheid af te dwingen. Iedere vorm van contact met de verstoten ouder zou verraad zijn van het allerergste soort en wordt direct afgestraft door de manipulatieteugels nog strakker aan te halen. Vervreemde kinderen kunnen geen kant uit en zitten gevangen in het ziekmakende ouderschap van de controlerende ouder. En dat allemaal onder het mom van ‘bescherming, liefde en houden van’. Niet voor niets wordt ouderverstoting ook wel geestelijke mishandeling met een knuffel en een lach genoemd…

Bronnen:

29 Antwoorden

 1. Milena

  Hallo,

  Ik zelf doe de opvoeding van mijn eigen dochter al vanaf geboorte alleen, contact vader ging moeizaam, mediation liep stroef eindigde tot 2x tot een rechtzaak. Mijn dochter was net 3 jaar toen de eerste rechtszaak kwam, jeugdzorg en de kinderbescherming kwam met frequent contact 1x in de week een dag, de rechter bepaalde zaterdag op zondag 1x in de twee weken, wel eens waar eerst een opbouw van 2x 2uurtjes, 2x 4 uurtjes, 2x 6 uurtjes daarna blijven slapen. Het bleef eerst bij de 2x 2 uurtjes en kwam weer tot een rechtszaak, daarna werd alsnog gestart met de opbouw.
  Mijn ex heeft het krap aan een jaar volgehouden en liet zijn advocaat een brief aan mijn toen 4 jarige dochter sturen dat het beter was dat ze bij mij bleef omdat wij teveel ruzie zouden maken, ik haar tussen anderen en hem inzette enz enz. Terwijl ik mij juist over onze issues heen heb gezet zodat zij haar vader kan leren kennen, zijn vriendin had daar blijkbaar moeite mee en het contact stopte…

  Nu ze 13 jaar is en hij via via gehoord zou hebben dat ze contact met hem wou en hij dat ook graag wil, is hij al op onderzoek uit gegaan, een mediator in mijn woonplaats benaderd en die is bereid ons te helpen, hij er vanuit ging ik geen rechtszaak zou willen mede vanwege de kosten ervan. Hij het niet over het verleden wil hebben, alleen zijn dochter wil leren kennen. Ik ben van mening dat hij dat vertrouwen bij haar terug moet winnen en dat kan niet zonder het 1 en ander uit te hebben gesproken, helemaal nadat er bijna 10 jaar geen contact is geweest.
  Ook zei hij en ach ze is nu 13 dus zij zelf mag beslissen, hij en ik eigenlijk geen contact hoeven te hebben. Ik heb om een mail adres gevraagd om mijn mening hierover te mailen ook dat wij nog bezig zijn met ggz, hij maar contact met hun moet opnemen waarom het nu beter voor haar is om nog even geen contact te hebben.. Wat doet hij, hij benaderd haar via messenger, dat hij er voor haar wil zijn, waarop zij zei, er voor mij willen zijn, waar was je de afgelopen jaren dan? Waarop hij zei je moeder hield dat tegen. Gelukkig kwam ze naar me toe hiermee en ze: hij denkt niet aan wat er voor nu goed is voor mij en volgt weer alleen zijn eigen kop. Ik wil hiermee zeggen dat het ook anders kan zijn gelopen, dan dat er 1 ouder voor zorgt het kind een ouder niet meer wil zien.
  Mijn huidige partner zit nu wel in een situatie dat hij zijn jongens niet meer ziet, loyaliteit richting moeder en haar vriend die de kids in materiële zin omkoopt, ik kan hier nu niet veel over zeggen omdat zij nu een rechtszaak heeft aangespannen om hem uit zijn ouderlijke macht te zetten, terwijl zij de kinderen bij hem vandaan houdt en hij er toch altijd voor zijn jongens was…Zij met plezier bij mij thuis kwamen en ineens niet meer… Graag zou ik tips voor mijn vriend willen, waar hij rekening mee kan houden in zo’n rechtszaak. Vriendelijke groet een bezorgde bonus moeder (Milena)

 2. M

  Zal wel zijn dat ik als ouder heb gefaald, dat de kinderen mij geen mama meer noemen, niet meer mag knuffelen, ik word uitgescholden en middelvingers naar mij worden opgestoken. Ik mag wel met ze naar een pretpark, maar mis mijn kinderen om mij heen en wil ze graag knuffelen. Maar ik kan ze nooit bieden wat hun vader ze biedt. Ik ben de ‘boevrouw’. Zal het wel verdiend hebben om geen moeder meer te zijn. Als ik mijn kinderen geen stress en zorgen meer geef, dan doe ik dat om geen deel meer van hun leven uit te maken. Gewoon omdat ik van ze hou en het beste voor ze wil.

  • Monique

   Beste M., Maak jezelf geen verwijten dat jouw kinderen zich tegen je keren. Dit is geen natuurlijk gedrag van kinderen en – hoewel ik jouw situatie verder niet ken – lijkt het erop dat zij door je ex onder druk worden gezet om afstand van jou te nemen. Je bent en blijft altijd moeder van jouw kinderen. Veel ouders die hetzelfde meemaken als jij vinden veel herkenning en steun in mijn boek Emotioneel gevangen. Ik wens je veel sterkte en wijsheid!
   Hartelijke groet, Monique

 3. Rahana

  Hai, mijn naam is Rahana Soebrati. Ook slachtoffer van ouderverstoting. Ik ben bezig met slachtoffer hulp om lotgenoten met elkaar te verbinden en te helpen. Je mag me ook mailen op rahanasoebrati29@gmail.com.

 4. Céline

  Ik herken de horror en het patroon.
  Mijn moeder heeft mijn vader wijsgemaakt om het contact met zijn ouders te verbreken. Vervolgens heeft ze contact tussen mijn zusje en mij met onze vader dwars gelegen en er voor gezorgd dat wij hem gingen verstoten na hun scheiding.
  Mijn ex-man is mijn kinderen gek gaan maken en heeft ze weken en soms maanden bij mij weg gehouden. Dit allemaal onder de neus van Jeugdzorg omdat ik gesmeekt heb om hulp bij de Raad voor Kinderbescherming en er een Onder Toezichtstelling is gekomen.
  Echter kan niemand iets doen omdat vader geen gezag heeft. Dit is een foutje in het rechtssysteem wat tergend is. Hij is inmiddels nauwelijks meer in staat om voor zichzelf te zorgen, maar krijgt het wel voor elkaar om de negativiteit over mij in stand te houden. Gesteund door mijn familie die mij verbannen hebben en opdracht gegeven hebben aan andere familie-leden om mij volledig buiten te sluiten.
  Over leven en dood hoor ik via via. Mijn tweelingzusje schijnt verhuisd te zijn. Geen idee waar naar toe. Ik heb weer eens aan haar gevraagd om mij toe te laten in de nichten- en neven app, maar geen reactie. Mijn vader heeft zijn huis verkocht. Waar hij nu is? Geen idee.
  Ik hoorde dat mijn dochter zwanger was, zo’n vier weken voor haar bevalling. Men had afgesproken om mij niets te vertellen.
  Het is een wespennest bol staat van totaal uit contact gaan, gesprek weigeren, op afstand oordelen, roddelen, verstoten, straffen, en een totaal onvermogen om aan een relatie te werken lijkt wel. Een dikke streep er door en weg stoppen is een methode die blijkbaar werkt voor hun, maar totaal vernietigend is voor een normale en gezonde (sociale- en familiaire) ontwikkeling van mijn kinderen.
  En de hulpverleners zeggen allemaal dat ze niets kunnen doen, vinden het heel erg en wensen mij vervolgens sterkte, tot aan de edelachtbaren en de Rechtbank aan toe.
  Maar ik blijf geloven in zuiverheid en dat zurigheid en een ander het licht in de ogen niet gunnen zal leiden tot vergiftiging van degene die zo in het leven staat.
  Ik moet wel. Al wens ik een ander ondanks alles het beste.
  Het leven is (te) kort.
  Beleefdheid en zachtheid zou eigenlijk geen moeite hoeven zijn, maar dat geld niet voor iedereen heb ik ervaren. Ik voel mij soms een kapstok waar een aantal emotioneel-beperkten hun waandenkbeelden aan proberen op te hangen.

 5. Joke

  Ik ben een verstoten moeder van 2 volwassen kinderen. Het contact met de volwassen kinderen wil maar niet goed gaan. Heb ik weer contact met dochter, stiekem omdat vader anders lastig gaat doen. Zolang hij het niet weet gaat het goed. Komt ex erachter zie ik de afgang en stopt het weer. Zoon heeft gekozen voor zijn vader. Houdt wel contact met verjaardagen via appjes, meer niet. Toen dochter ging scheiden ben ik ingesprongen. Papa kon en wilde niet helpen, dus ben ik gebeld.
  Kortom zolang de narcistische ex leeft komt het niet goed tussen kinderen en mij. Inmiddels al 30 jaar. Kleinkinderen zie ik ook niet.
  Ben er intussen wel klaar mee. Leef mijn leven met man en maak er het beste van. Mijn tranen zijn op…

 6. Esther

  Ik zit in een soortgelijke situatie. Alleen de andere partij zijn de schoonouders van mijn dochter. Mijn dochter is volwassen, maar heeft een beperking. Overal sta ik met mijn rug tegen de muur…. Dit is de grootste nachtmerrie van mijn leven. Mijn dochter was 8 maanden zwanger toen ze wegliep en mijn kleindochter is nu 4 maanden.

 7. Lotte vd Meulen

  Dag Monique, ik ben een moeder van twee kinderen van 20 en 17 in dezelfde positie. Mijn oudste kind (dat bij vader woont) heb ik al 2 jaar niet gezien, hij blokkeert alle contact. Ik begrijp dat jij een boek hebt geschreven over dit onderwerp? Graag kom ik met lotgenoten in contact. Lotte

 8. Coen Kooij

  Goedemorgen,
  Graag kom ik in contact met ouders die in dezelfde situatie zitten en hoe daar mee om te gaan.
  Wens iig. iedereen die zich hierin bevindt sterkte en wijsheid toe.

  Met vriendelijke groet
  Coen

  • Ron legemaate

   Hoi Coen,

   Ik geef je het adres van mijn man . Wij zitten hier al 10 jaar in helaas mijn naam is Daphne. Maar ik vul mijn man zijn naam in. Sterkte !

 9. Afke

  Hallo Monique,
  Hier ook een verstoten moeder…wist het alleen niet en had steeds nog hoop dat hij terug zou komen, inmiddels al 12 jaar. Ik ben me aan het inlezen over hoe dit ontstaan is. Hoe meer ik erover lees hoe meer kwartjes vallen.
  Het schuldgevoel wat ik al deze jaren had, is nu veranderd in ongeloof, verbijstering.
  Mijn zoon is volwassen en heeft zelf 2 kinderen,14 en 9 jaar. Is vorig jaar gescheiden nadat zijn vrouw een hersenbloeding kreeg en blijvend letsel heeft. Heb dit alles vernomen uit 2e hand via mijn zoon zijn inmiddels ex-schoonmoeder.
  Mijn ex is daar volop in beeld en de geweldige vader en opa.
  Nu gebeurt hetzelfde lijkt het, de oudste dochter wil niet meer naar haar moeder en heeft het contact met de oma al verbroken.
  Alle alarmbellen staan aan bij mij….
  Ik heb hulp nodig voor mezelf, mijn zoon, mijn kleinkinderen.
  Heb voor mezelf al hulp aangevraagd via maatschappelijk werk om dit te handelen en overeind te blijven, mijn leven staat op zijn kop.

 10. Annelies

  We ( mijn huidige partner en ik) zijn op dit moment je boek aan het lezen en stuiten op veel herkenbare situatie omschrijvingen.
  Vraag is; hoe vlieg ik deze ingewikkelde situatie op de juiste wijze aan?

  • Monique

   Fijn te horen dat je jullie herkenning vinden in mijn boek Annelies. Hoe je een situatie aanvliegt is afhankelijk van heel veel factoren. Een eenduidig antwoord is er helaas niet, het blijft maatwerk.

 11. Sanne

  Ik wil mijn commentaar nog even aanscherpen: het kind komt in een triangulatie terecht en VERVANGT uiteindelijk de verstote ouder. Het kind, in dit geval de dochter, neemt een aanvullende rol over als dé betere partner voor papa, bovendien van eigen vlees en bloed. Het kind wordt de handlanger van de machthebbende ouder om aan de „zwakkere part“ wraak te nemen en deze uit alle functies te verdringen, ook als mens. Diep triest. Psychopathie viert hoogtij.

 12. Sanne

  Ik wil me aansluiten bij River en Scott McMillan, dat er veel subtielere vormen zijn van manipulatie en sadisme door de machthebbende ouder. En dat er tot nu toe door het 80/20% verhaal te weinig aandacht voor moeders is.
  De oorzaak van ouderverstoting begint niet pas in aanloop naar de scheiding. Is een van de ouders een narcist of psychopaat begint de hersenspoeling al van begin aan, heel laagdrempelig, heel subtiel van het huwelijk. Het is een lange proces. Verder wordt het een vicieuze cirkel omdat de hechtingsstornis van het kind weer een reactie uitlokt bij de „zwakkere“ ouder. De negativiteit versterkt zich wederzijds en de kind-ouder-relatie komt in een neerwaartse spiraal en uiteindelijk in de hel van de echtscheidingsprocedure terecht die door het Nederlandse rechtssystem en de machtsrol van rechters nog versterkend werkt op de verstote ouder.
  Narcisstische, psychopathische ouders (en advocaten) weten (narcistische, psychopathische) rechters heel goed te misleiden en triomferen in de rechtszaal. De verstote ouder wordt dan op alle niveau‘s denigreerd: financieel, juridisch, psychisch én sociaal. Eigenlijk vindt er moord plaats.
  Onderbelicht is ook het thema hoe psychopathie soms epigenetisch wordt overgedragen. Machtsongelijkheid tussen ouderen en een tekort aan respect werken dan hand in hand met genetische predispositie.
  Vaak speelt ook de psychische historie van beide ouders en hun ouders hierin een rol over generaties heen.
  Ook ik zou graag in contact willen komen met vrouwen die deze vorm van mishandeling -ik noem het bewust sadisme – ervaren, bv met Annelies.
  Ik heb mijn enig kind „kwijt geraakt“ in een ongelukkig huwelijk en in een monstrueus lange echtscheidingsprocedure van meer dan 10 jaar.

  • Katarina

   Hoi Sanne,
   Ik maak dit nu mee. Ik heb geen kracht om het hele verhaal te tippen maar ik wil graag met jou in contact komen om ervaringen uit te wisselen.

  • Loes

   Dag Sanne,
   Ik ben in die situatie en in overlevingsmodus. Mijn kinderen negeren mij, pesten, blijven weg, de verblijfsregeling wordt niet nageleefd, ze lachen er mee, gaan volledig voorbij aan de signalen die ik blijf geven dat ik dit niet wil en hen vaker wil zien. Het is een machtsspel opgezet door mijn ex al 15 j non stop bezig. Het is afmattend en destructief. Alle hulpverlening faalt. Ben ten einde raad.
   Veel sterkte aan iedereen die dit meemaakt. Dank je om aandacht te geven aan de 80/20 verhouding. Op social media praatgroepen zitten veel vrouwen. Psychopathie is gevaarlijk en wordt niet herkend.
   Hoe meer hulp ik zoek, hoe meer ellende.

  • Tascha

   Hallo Sanne,
   Ik maak het ook al jaren mee. Tot op heden waarbij we op 21 juli weer naar de rechtbank moeten omdat kind op dit moment wonend bij vader (al een jaar) aangeeft depressief te zijn omdat ik twee straten verder woon en hij daarom niet meer over straat durft omdat hij het gevoel heeft te worden gecontroleerd door mij. Ik weet wel waar dat vandaan komt en neem het hem persoonlijk niet kwalijk. Maar ik hoop dat ik niet uit het dorp en mijn huis verjaagd wordt. Geen idee of de rechter zover gaat. Alles is natuurlijk opgelost inclusief het wangedrag op school en game gedrag als ik maar accepteer dat ‘kind’ bij vader wordt ingeschreven. Want dat lost alles natuurlijk op. Inclusief nooit meer contact met mij. Wat een hel alle beschuldigingen en BJZ die daar klakkeloos in mee gaat. Ondanks alle bewijzen. Ik heb er nu 7 jaar opzitten een groot deel vrienden kring en alle familie banden kwijt. Financieel leeggezogen. En hoe vader het voorelkaar krijgt kan ik echt niet volgen maar hij komt letterlijk overal mee weg. En maar blijven pushen dat ik toch de verstandigste moet zijn en accepteren dat sinds ‘kind’ bij vader woont hij mij niet meer wil zien. En vader blijft maar voeden.

   Ik zou ook heel graag praten met mensen die dit ook meemaken. Want je bent zo diep geraakt en verdrietig en voelt je ondanks dat ik best weet wat wel en niet mijn aandeel is intens schuldig. En wat je ook doet of voorstelt niets wordt geaccepteerd. Ik kan geen kant op. Sta al jaren op overlevens modus. Ben net als jullie ten einde raad.

 13. Annelies

  Graag kom ik in contact met ouders die te maken hebben met ouderverstoting. Zelf heb ik hier sinds 3 jaar mee te maken. Mijn twee volwassen kinderen hebben goed contact met hun vader en willen geen contact meer met mij. Hoewel we altijd een warme, liefdevolle en (h)èchte band hadden.
  Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar ervaringen. En hoe te varen in deze ingewikkelde en ontzettend pijnlijke situatie.
  Alvast bedankt.
  Annelies

  • Ingrid

   Hoi Annelies
   Ik zit in hetzelfde schuitje

   Ben ook op zoek naar iemand om mee te praten die t begrijpt

   Gr ingrid

   • Monique

    Ingrid, Annelies en Sanne: als jullie hiervoor openstaan kan ik jullie met elkaar in contact brengen. Laat me weten of je dat wil door te reageren op dit bericht. Die worden uiteraard niet hier gepubliceerd. Afhankelijk van wat jullie aangeven zal ik jullie achter de schermen per mail met elkaar in contact brengen.
    Ik hoor het graag. Hartelijke groet, Monique Meulemans

  • Tascha

   Hallo,
   Ik maak het ook al jaren mee. Tot op heden waarbij we op 21 juli weer naar de rechtbank moeten omdat kind op dit moment wonend bij vader (al een jaar) aangeeft depressief te zijn omdat ik twee straten verder woon en hij daarom niet meer over straat durft omdat hij het gevoel heeft te worden gecontroleerd door mij. Ik weet wel waar dat vandaan komt en neem het hem persoonlijk niet kwalijk. Maar ik hoop dat ik niet uit het dorp en mijn huis verjaagd wordt. Geen idee of de rechter zover gaat. Alles is natuurlijk opgelost inclusief het wangedrag op school en game gedrag als ik maar accepteer dat ‘kind’ bij vader wordt ingeschreven. Want dat lost alles natuurlijk op. Inclusief nooit meer contact met mij. Wat een hel alle beschuldigingen en BJZ die daar klakkeloos in mee gaat. Ondanks alle bewijzen. Ik heb er nu 7 jaar opzitten een groot deel vrienden kring en alle familie banden kwijt. Financieel leeggezogen. En hoe vader het voorelkaar krijgt kan ik echt niet volgen maar hij komt letterlijk overal mee weg. En maar blijven pushen dat ik toch de verstandigste moet zijn en accepteren dat sinds ‘kind’ bij vader woont hij mij niet meer wil zien. En vader blijft maar voeden.

   Ik zou ook heel graag praten met mensen die dit ook meemaken. Want je bent zo diep geraakt en verdrietig en voelt je ondanks dat ik best weet wat wel en niet mijn aandeel is intens schuldig. En wat je ook doet of voorstelt niets wordt geaccepteerd. Ik kan geen kant op. Sta al jaren op overlevens modus. Ben net als jullie ten einde raad.

 14. Scott McMillan

  Sad fact is that it has not very much to with gender.. this is a problem with Cluster B personality disorders and a an uneducated system with no diagnostic skills, a mountain of unresolved traumas themselves blinding them to the trauma they too inflict.. an inability to see never mind admit their mistakes and a huge profit margin … The pathogen IN the system. With too much unaccountable power.. power corrupts and absolute power corrupts absolutely… throw a massive verdienmodel in that mix and viola .. you have what we have today..There are many other social, financial and political factors which have given rise to this form of abuse, but the core problem us the rise in Cluster B personality disorders ( narcissistic) which are not being recognised and are in fact being hidden and assisted by the uneducated system. A system with many of the disorders in it itself..
  We are now living in a society where more than 50% have grown up without fathers.. the generation before was a little less but not by much.
  Raised by women and taught predominately by women in schools also.. and the results of thus is that the role of men/father is missed so much that society has become what it has become.
  Empathy is being stripped from us day by day, through tv, radio, advertisements, social media, hate campaigns , propaganda, etc etc..
  Alienation is a symptom of a broken society.. a broken disordered society who’s numbers ARE growing..
  Alienators are undiagnosed Cluster B personality disordered individuals. Alienation is the cross generational transference of their own childhood trauma being projected onto their ex and child(ren).
  And then you have a system with an ego you would say SIR to, who does not want to be told they are getting things wrong.. who believes the calm compulsive lying abuser who sits like butter would not melt in their mouths , they will believe them even so far as to actually hide and whitewash evidence of child abuse in photo and film.. they will even go as far as to hide partner violence, psychological issues and diagnosis’s for decades about the alienator too.. they will also hide things like fraud and decades of taking heavy psychoactive mind altering drugs..
  Even when there is hard evidence of thus and much more , these authorities( rvdK) will actively hide it in favour of painting the alienator as the innocent victim .. all to hide their own mistakes ..
  They need to be stopped..They need to be seen for the incompitant enablers that they are.

 15. Marianne

  De cijfers wijzen kennelijk uit dat ouderverstoting meer voorkomt bij vaders dan bij moeders. In mijn geval is de vader de verstoter en werkt het in mijn nadeel als te vaak de nadruk wordt gelegd op het feit dat moeders over het algemeen de boosdoeners zijn. Immers, mijn ex-partner beticht mij ook van ouderverstoting…. Ik wil graag alle, zeer waardevolle, informatie (jouw website) als bron vermelden in mijn strijd om mijn kind te redden maar heb dus grote moeite met dit aspect.

  • Monique

   Ik begrijp wat je zegt Marianne, maar ouderverstoting overkomt vaders én (steeds meer) moeders. Feit is dat het meer vaders overkomt dan moeders om allerlei redenen (dat komt in mijn boek aan de orde), maar dat doet aan het fenomeen an sich niets af. Ik zou me daar verder niet zoveel van aantrekken en vooral de gedragingen (en uitspraken) van je ex beschrijven. Een tijdslijn van relevante gebeurtenissen/feiten kan veel inzicht geven, voor jezelf en professionals, rechtbank etc. Laat vooral ook zien hoe het voor de scheiding was; hoogst waarschijnlijk had je ex geen enkele kritiek op jouw ouderschap. Waarom nu ineens wel? Literatuur waar je misschien iets aan hebt (Engelstalig): ‘Understanding Parental Alienation – Learning to Cope, Helping to Heal’ van Karen Woodall en Nick Woodall (mogelijk lastig te krijgen) en/of: ‘Divorce Poison’ van Dr. Richard A. Warshak. Beide boeken zijn gericht op ouders die vervreemd worden van hun kind(eren). Heel veel sterkte Marianne, hartelijke groet Monique

  • Annelies

   Hi Marianne

   Ik kwam “toevallig” hier bij jouw reactie terecht. Ik heb als moeder sinds 3 jaar te maken met ouderverstoting. Ik zou graag met je in contact komen.

 16. River

  Misschien bestaat het idee dat ouderverstoting meer voorkomt bij vaders dan bij moeders, toch zou ik er voor willen pleiten dat er meer objectiviteit wordt nagestreefd.
  Er bestaan ook.meer subtielere vormen van ouderverstoting die minder zichtbaar zijn maar daardoor minstens zoveel schade toebrengen. Hartelijke groet, Monique

  • Monique

   Beste River, Uit (recent) onderzoek blijkt dat, hoewel het steeds meer moeders treft, in zo’n 80% van de gevallen de vader na een scheiding het contact met zijn kinderen verliest. Uitzonderingen daar gelaten, is er meestal sprake van ouderverstoting. Mijn boek gaat specifiek over ouderverstoting tijdens of na een scheiding, waarbij het kind door een ouder wordt beïnvloed om de andere ouder te denigreren en uiteindelijk te ‘verstoten’. Dit is een zeer geraffineerd proces, net zo onzichtbaar en even zo schadelijk als wat jij noemt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.